Tips schrijven website teksten

Tips voor het schrijven van een website tekst

Het schrijven van goede website teksten is niet eenvoudig. Het inhuren van een professionele tekstschrijver voor websites is niet altijd praktisch of haalbaar. Met de tips in dit artikel, helpen wij u allicht op weg om zelf een goede website tekst te schrijven. Het is altijd mogelijk dat wij, achteraf, een blik op de door u geschreven website tekst werpen. Wij wensen u veel succes met het schrijven van uw eigen unieke website teksten!

Wat is een goed geschreven website tekst?

Het is niet gemakkelijk om te definiëren wat een goed geschreven website tekst is omdat dat van diverse factoren afhankelijk is. Zo zal een website tekst die op jongeren is gericht aan andere voorwaarden moeten voldoen dan een tekst voor senioren..Een informatieve webtekst moet weer aan andere eisen voldoen dan een commerciële website tekst. Eén ding is zeker, een goede webtekst leest makkelijk, is qua schrijfstijl afgestemd op de doelgroep en verkondigt een bepaalde boodschap. Een webtekst kan worden omschreven als "goed", indien de gemiddelde bezoeker van de betreffende website, de tekst als goed leesbaar en informatief ervaart en de tekst het doel bereikt dat ermee beoogd is. Een allesbehalve eenvoudige opdracht.

Tip 1, schrijf korte en duidelijke teksten

Bij het schrijven van teksten voor websites is het belangrijk dat deze teksten kort worden gehouden en de boodschap duidelijk is. Dit in tegenstelling tot teksten voor bijvoorbeeld tijdschriften en brochures. In website teksten maak je gebruik van korte, duidelijke, heldere zinnen met duidelijke kernwoorden.

Tip 2, maak gebruik van titels.

Het is bij het schrijven van website teksten belangrijk dat u de tekst onderverdeelt in alinea's en deze voorziet van duidelijke titels en eventueel sub-koppen. Indien u bijvoorbeeld een tekst schrijft over het natuurgebied de Oostvaarderplassen en u wilt aandacht voor de film "De Nieuwe Natuur" dan zou de kop boven de tekst of alinea kunnen zijn "De Nieuwe Natuur, prachtige film over de natuur in De Oostvaardersplassen".

Tip 3, laat relevante zoekwoorden in de tekst terugkomen

Het is bij het schrijven van een website tekst bijzonder belangrijk dat relevante zoekwoorden op een regelmatige en natuurlijke manier in de tekst verwerkt worden. Schrijft u bijvoorbeeld een tekst over de witte neushoorn in Afrika dan moet u in de tekst regelmatig "de witte neushoorn in Afrika" terug laten komen. Zeker aan het begin van de tekst en aan het eind van de tekst. Om te kunnen bepalen welke zoekwoorden voor uw website tekst relevant zijn, kunt u onderzoek doen bij de al gevestigde concurrentie. De zoekwoorden die zij gebruiken, zijn in de regel de belangrijke woorden. Er zijn ook bepaalde programma's op internet beschikbaar waarmee u eenvoudig kunt uitvinden welke zoekwoorden in de tekst verwerkt moeten worden.

Tip 4, neem de tijd voor het schrijven van een tekst voor een website

Het schrijven van goede teksten voor websites is niet iets wat je eventjes doet. Voordat u met schrijven begint, moet u al weten waar u over gaat schrijven, welke thema's en zoekwoorden er in de teksten verwerkt moeten worden en wat de boodschap van een bepaalde tekst is. Voor u aan het schrijven van een tekst begint, doet u dus onderzoek, en bepaalt u de belangrijkste thema's en zoekwoorden.

Tip 5, kopieer geen teksten van andere websites

Google hecht grote waarde aan unieke website teksten met eigen content. Alleen als u originele teksten met unieke content (inhoud) op de website plaatst, maakt u kans dat uw website in de zoekresultaten van Google goed gevonden wordt. Kopieer dus nooit teksten van andere websites, u schiet er niets mee op.

Tip 6, laat de tekst aan derden lezen voor je deze publiceert

Als u bepaalde website teksten hebt geschreven is het belangrijk om een en ander te laten "bezinken" en de teksten nog eens op verschillende tijdstippen terug te lezen. U zult zien dat u tot andere inzichten en ideeën komt en de teksten nog regelmatig door u aangepast zullen worden. U moet tenslotte helemaal tevreden zijn. Zeker als u geen professionele website teksten schrijver bent, is het raadzaam om de door u geschreven tekst(en) aan iemand te laten lezen die kennis van zaken heeft en de tekst ook grammaticaal kan beoordelen en zonodig aanpassen. Dit mogen vanzelfsprekend ook verschillende personen zijn. Publiceer een website tekst pas als u zeker weet dat er geen onnodige spelfouten in zitten. Veel succes met het schrijven van uw eigen website teksten!

Tip 7, pas je teksten regelmatig aan

Indien u een goede website tekst hebt geschreven met veel en originele content, is de kans groot dat uw website op een gegeven moment via bepaalde zoekwoorden goed gevonden wordt. Zeker als u ook aan linkbuilding doet en uw onderscheidend vermogen van uw website, producten of dienstverlening groot is. Het is echter wel van belang dat u uw website van nieuwe teksten blijft voorzien en bestaande teksten regelmatig aangepast worden. Alleen dan kunt u op basis van de teksten en content op uw website succesvol zijn.

Tip 8, grote organisaties schakelen een professional in

Het schrijven van een professionele website tekst, is met deze tips wat dichterbij gekomen. Vooral voor kleine ondernemers en organisaties kunnen deze praktische tips zeer waardevol zijn. Toch adviseren wij grotere organisaties en bedrijven altijd van de diensten van een professionele webtekst schrijver gebruik te maken. Het team van De Website Tekstschrijver is u graag van dienst.