Zoekmachine vriendelijke Webteksten

Wat zijn zoekmachine vriendelijke teksten?

Wat is een zoekmachine vriendelijke tekst?

Een tekst voor een website moet zoekmachine vriendelijk zijn, anders wordt de website niet goed gevonden. In een zoekmachine vriendelijke tekst worden zoekwoorden op een juiste manier en in de juiste context geplaatst. Daarom doen we altijd onderzoek naar de woorden waarop mensen een bepaalde tekst zoeken, voordat we een tekst voor een website gaan schrijven. Indien iemand bijvoorbeeld een groepsaccommodatie voor 30 personen op de Veluwe zoekt, zal die persoon zoeken op de zoekwoorden "groepsaccommodatie veluwe" of groepsaccommodatie 30 personen Veluwe". We verwerken dan die zoekwoorden op een natuurlijke manier in de webtekst en schrijven die tekst zo, dat Google de tekst als een "zoekmachine vriendelijke tekst" ziet. Een zoekmachine vriendelijke tekst is dus in feite een tekst waarin relevante zoekwoorden (ook wel keywords of trefwoorden genoemd) op een natuurlijke manier worden verwerkt. In die tekst worden de belangrijkste zoekwoorden diverse keren en op strategische posities herhaald. De webteksten van De Website Tekstschrijver worden zoekmachine vriendelijk geschreven en, mede om die reden, goed door Google en ander zoekmachines gevonden.
Hoe zoekmachine vriendelijk zijn de teksten van uw website??

Is het schrijven van een zoekmachine vriendelijke tekst moeilijk?

Het schrijven van een zoekmachine vriendelijke tekst voor een website is zeker niet eenvoudig. De zoekwoorden moeten herhaaldelijk in de tekst worden verwerkt zonder de lezer te irriteren. Deze tekst moet ondanks de herhaling van de belangrijkste zoekwoorden uitnodigen tot verder lezen en eventueel "aanzetten" tot actie. In feite is het schrijven van een goede en relevante tekst voor een website alleen maar mogelijk als je als website tekstschrijver ervaring hebt in het schrijven van zoekmachine vriendelijke teksten en affiniteit met het onderwerp hebt.
Wat zijn de zoekwoorden waarop uw website gevonden wordt?

Het duurt een paar maanden voor een tekst goed gevonden wordt

Indien u vandaag een tekst met bepaalde content en zoekwoorden op uw website plaatst, zal het resultaat pas na een paar maanden te meten zijn. Het duurt altijd enkele maanden voordat Google nieuwe teksten gevonden en geindexeerd heeft. Eén en ander heeft gevolgen voor het tijdstip waarop u een tekst op uw website dient te plaatsen (planning). Wilt u bijvoorbeeld een tekst plaatsen over wintersport vakanties in februari dan zal deze tekst al in november of december geplaatst moeten worden. Planning is in deze net zo belangrijk als de doeltreffendheid van de website tekst zelf.

Goede communicatie met opdrachtgever belangrijk

Het schrijven van een pakkende en vooral relevante tekst voor een website is alleen maar mogelijk indien de communicatie met de opdrachtgever goed is en duidelijk is waarom de tekst geschreven moet worden. Dat is waar de website tekstschrijver dan ook veel aandacht aan besteedt. Voordat wij een tekst voor een website kunnen schrijven, dienen wij een aantal zaken te weten.

 • Omschrijving van de doelgroep?
 • Met welk doel moet de tekst worden geschreven? (bijvoorbeeld vergroting naamsbekendheid, voorlichting of verkoop van een product of dienst?)
 • Eénmalige tekst? Samenhang met andere websites of pagina's?
 • Welke thema's moeten er in de tekst verwerkt worden?
 • Welke zoekwoorden (keywords) moeten er in de tekst gebruikt worden?
 • Moeten we in de "U" vorm of in de "Jij" vorm gaan schrijven?

Een website of website tekst is nooit af

Indien u wilt dat uw website gevonden wordt en de bezoekersaantallen blijven stijgen, is het noodzakelijk dat u uw website voortdurend "vernieuwt". Pas dus regelmatig de website aan en zorg voortdurend voor nieuwe inhoud. Dit geldt ook voor bestaande teksten op uw website en vooral voor de content. Hoe meer teksten er met relevante inhoud (content) er op uw website staan, hoe beter Google en andere zoekmachines dit zal waarderen. Ook nieuwe websites dienen regelmatig aangepast te worden. Zo blijft uw website goed in beeld en weten bezoekers deze te vinden.

Adwords campagne opstarten?

U kunt op verschillende manieren bezoekers naar uw website trekken. Dit kan betaald of onbetaald. Organisch of via Adwords. Of via Social Media. Hieronder leggen we uit wat "organische bezoekers" zijn en wat "Adwords" is.

Organische Bezoekers zijn gratis bezoekers.
Via een tekst op uw website met bepaalde zoekwoorden (keywords) kunt u (organische) bezoekers naar uw website trekken. Hierbij is het belangrijk dat u, voor wat betreft de belangrijkste zoekwoorden, zo hoog mogelijk komt te staan in het zoekresultaat van Google. Immers, veel mensen die via Google op bepaalde trefwoorden zoeken, kijken in het zoekresultaat niet verder dan pagina 1, 2 of 3. Alleen als mensen iets specifieks zoeken, zijn ze bereid om ook te zoeken op bijvoorbeeld pagina 10 of 20 van de zoekresultaten van Google. Het is zaak om zoveel mogelijk "organische bezoekers" naar uw website te trekken, want die kosten u (uiteindelijk) niets. De praktijk wijst echter uit dat u nooit uw hele doelgroep kunt bereiken zonder een betaalde campagne of via Adwords.

Adwords Campagne opstarten.
Het kan interessant zijn om via Google een Adwords Campagne op te starten. Adwords is een betaalde manier van adverteren waarbij u per "klik" betaalt. Het interessante is dat u via een Adwords Campagne ook kunt adverteren indien u een beperkt budget heeft of regionaal wilt adverteren. U geeft bij een Adwords Campagne een aantal zoekwoorden op waarop u gevonden wilt worden en betaalt Google iedere keer een bedrag als iemand uw website via zo een zoekwoord gevonden heeft. Voor een populair zoekwoord betaalt u in de de regel meer dan voor een zoekwoord waar mensen weinig op zoeken. U kunt per zoekwoord instellen welk bedrag u ervoor over heeft om via dit zoekwoord gevonden te worden en koopt zo bezoekers. U betaalt dus een bedrag per klik. U kunt ook een maximaal budget per dag of maand instellen. U betaalt Google achteraf. Een Adwords Campagne kan een prima manier zijn om extra bezoekers naar uw websitete trekken. Let wel, een Adwords Campagne is een garantie voor bezoekers, het is echter nooit een garantie voor resultaat!

Meten is weten

Of de teksten en content van een website voldoen en de juiste doelgroep aantrekken, kan alleen maar achterhaald worden door de bezoekers en bezoeken aan uw webste te analyseren. Hiervoor zijn diverse gratis programma's voor beschikbaar, onder andere Google Analytics. De bouwer van uw website of webmaster kan u hierover verder informeren. Het meten van de zoekresultaten en bezoekers die uw website bezoeken is een belangrijk element. Het geeft u de mogelijkheid om uw beleid aan te passen en te sturen en biedt tekstschrijvers de mogelijkheid om teksten op websites zo aan te passen dat deze beter voor Google en andere zoekmachines scoren.

Is een goede webtekst een garantie voor succes?

Een goede website tekst alleen, is helaas geen enkele garantie voor succes, maar wel een goede basis. Of een website wel of niet succesvol is, is afhankelijk van vele andere factoren. We noemen er enkele:
 • Heeft uw website een onderscheidend vermogen?
 • Heeft uw product of dienst een onderscheidend vermogen?
 • Zit de website technisch goed in elkaar?
 • Is de website gebruiksvriendelijk?
 • Kunt u waarmaken wat u in de website belooft?
 • Is uw service goed?
 • Is de prijs- en kwaliteitsverhouding in orde?
 • Is uw website goed bereikbaar? (ook bij topdrukte)?
 • Is uw website goed beveiligd?
 • Wordt uw website door anderen aanbevolen?
 • Linken anderen naar uw site toe?
 • Heeft uw website een goede en relevante title en description?
 • Maakt u gebruik van sociale media?

Voorbeelden van zoekmachinevriendelijke webteksten

We hebben de afgelopen maanden voor verschillende eigen websites en externe opdrachtgevers zoekmachine vriendelijke webteksten geschreven.


Voor nieuwe website gezond en snel afvallen het volledige concept verzorgd en alle teksten geschreven. De concurrrentie op de markt voor gezond en snel afvallen is enorm, het is een miljoenenmarkt. Nieuwe , gezonde afvalproducten zoals proteïneshakes zijn enorm in opkomst.

Voor 40PlusRelatie ( relatiebemiddeling ) diverse blog berichten geschreven. Relatiebemiddeling is een niche markt en verseist ten aanzien van het schrijven van SEO webteksten specifieke kennis.

Zo schreven we voor de Groene Computershop in Gouda zoekmachine viendelijke teksten voor haar website. Onder andere teksten over reparatie en aankoop tweedehands computers en laptops.

Bed and breakfast Tiszameer, de Website Tekstschrijver heeft alle teksten voor deze website geschreven.

Rondreis Thailand, voor de website Duurzaam Toerisme een pagina geschreven met informatie over rondreizen naar Thailand. Tevens teksten geschreven over organisaties die deze bijzondere reizen organiseren.

Teksten singlereizen-online.nl, deze site is op 26 juni 2016 online gegaan en geeft een overzicht van de mogelijkheden om als single op reis te gaan, ook singelreizen voor 20+, 30+, 40+, 55+ en senioren. Voor alle singlereizen binnen en buiten Europa. Onder andere single reizen van Estivant en Cirkel Reizen.

Vriendinnenweekend.com, een nieuwe website met veel tips en aanbiedingen voor vriendinnen die er een leuk weekend van willen maken. Teksten de Website Tekstschrijver.

Teksten en creatieve inbreng van www.alleenstaande-ouder-vakantie.nl,  hier kunnen alleenstaande ouders een vakantie boeken en samen een vakantie vieren met andere single ouders en hun kids.